Active Yoga

Nieuws

Blessurepreventie: Beter voorkomen dan genezen
Bekijk alle artikels

Blessurepreventie: Beter voorkomen dan genezen

Het uitoefenen van sport op een regelmatige basis wordt beschouwd als een belangrijke component van een actieve en gezonde levensstijl.
Wanneer de belasting echter door het sporten groter is dan de belastbaarheid van de sporter, kunnen er blessures ontstaan waardoor het sporten soms beperkt moet worden of zelfs helemaal niet meer mogelijk is.
Naast deze “overbelasting” zijn er binnen elke sport ook specifieke risicofactoren die een blessure kunnen veroorzaken of in de hand werken. Kennis over deze risicofactoren is heel belangrijk om letsels te voorkomen.
De risicofactoren om een bepaalde blessure te krijgen, kunnen onderverdeeld worden in twee grote categorieën: intrinsieke risicofactoren en extrinsieke risicofactoren.

Intrinsieke risicofactoren zijn individueel gebonden factoren zoals o.a. conditie, lenigheid, leeftijd, kracht(uithouding), mobiliteit, techniek, core-stability, enz. Door in te spelen op de risicofactoren die beïnvloed kunnen worden door middel van onder andere een goed trainingsprogramma, een goede begeleiding en een gezonde levensstijl, kan men het lichaam beter bestand maken tegen blessures.

Extrinsieke risicofactoren daarentegen zijn niet altijd even gemakkelijk te beïnvloeden gezien dit omgevingsfactoren zijn die je zelf niet altijd in de hand hebt. Enkele voorbeelden van deze risicofactoren zijn: de toestand van het veld, weersomstandigheden, schoeisel, enz.
In samenspraak met de kinesitherapeut/physical coach kan gekeken worden om de intrinsieke (en indien mogelijk ook de extrinsieke) sportspecifieke risicofactoren zoveel mogelijk te reduceren.
De start van een nieuw seizoen wordt voorafgegaan door een goede voorbereiding en biedt hiervoor een mooie opportuniteit.

Om de intrinsieke factoren in kaart te brengen wordt bij ons in de praktijk gebruik gemaakt van SPARTANOVA. Dit zijn sportspecfieke testen die de mogelijke zwakke schakels in het lichaam blootleggen. Hierdoor kan een specifiek individueel preventieprogramma opgestart worden zodat de sporter kan werken aan zijn tekortkomingen.
Samen werken we naar een gebalanceerd en sterk lichaam zodat de sporter maximaal zijn sport kan beoefenen met een minimaal risico op blessures.

Nieuws & Media
www.youtube.com/watch?v=CZkafqjt9aM

Christophe Lepoint (KVK) over zijn vlot herstel bij Callewaert-Wemel

De revalidatie verloopt voorspoediger dan vooropgesteld.


www.youtube.com/watch?v=aFBi-nx0aaQ

Gary Kagelmacher

Ik werk hier elke dag heel hard.www.youtube.com/watch?v=2GXH0OrkeWc

Revalidatie Chanot & De Smet (KVK-TV)

"Voor onze revalidaties doen wij steeds beroep op de ervaring van Callewaert-Wemel."


www.youtube.com/watch?v=Ha0UuEiIDLE

Hein Vanhaezebrouck over Callewaert-Wemel

"Topkwaliteit in België"


Bekijk alle artikels