Preventie van kantoorklachten?

Blessurepreventie

Het adequaat revalideren van (sport-)letsels is een belangrijke taak, maar het voorkomen van al dan niet sportspecifieke problemen is zo mogelijk nog belangrijker.

In dit kader bieden wij zowel individuele sporters als volledige ploegen een zeer toegankelijke screening op maat aan.

Hierbij gaan we op zoek of er al dan niet zwakke schakels in het lichaam aanwezig zijn, die op termijn tot specifieke letsels zouden kunnen leiden.  Hiervoor werken we samen met SpartaNova, een spinoff van de Universiteit Gent. SpartaNova is een online softwareprogramma dat ons in staat stelt om riscofactoren voor blessures bloot te leggen en deze te gaan voorkomen.

Door middel van specifieke tests kunnen wij het risico op een blessure gaan vaststellen. De resultaten van deze tests worden geanalyseerd en vergeleken met een database met 15.000 andere sporters. Op die manier kunnen de resultaten van de tests vergeleken worden met een objectieve benchmark waardoor de tests en de resultaten ervan een stuk betrouwbaarder zijn. De tests werden telkens ook zorgvuldig geselecteerd op basis van betrouwbaarheid en validiteit.

Anderzijds wordt er in tegenstelling tot veel andere screeningsmethoden ook daadwerkelijk iets gedaan met de testresultaten. In het softwareprogramma zijn immers ook meer dan 500 oefeningen geïmplementeerd die geselecteerd kunnen worden aan de hand van de resultaten van de sporter. Op die manier kan de sporter zelf werken aan zijn tekortkomingen en op die manier blessures voorkomen.

Extra testen


Deze testen kunnen, naargelang de wensen van de sporters, aangevuld worden met externe, complementaire testen (isokinetische krachttesten, inspanningstesten,…).